De unge vil ikke lenger bli ledere…
Hvert år gjennomfører Academic Work sammen med markedsanalysebyrået Kantar en kartlegging av kandidatmarkedet, kjent som YPAI-undersøkelsen. (Young Professional Attraction Index) Årets resultater er presentert og for alle som jobber med rekruttering og HR er dette informasjon som hjelper oss å forstå markedet, og ikke minst hvordan vi skal tiltrekke oss de beste kandidatene.
Følgende temaer fikk mest oppmerksomhet.
a) Hva unge arbeidstakere ser etter ved valg av arbeidsgivere
b) Hva arbeidsgiver må gjøre for at den ansatte skal bli i selskapet
c) Norges 30 mest attraktive arbeidsgivere
d) Andelen unge talenter som ønsker å jobbe med ledelse i fremtiden
Samtlige temaer er interessante, men det er andelen som ønsker å bli leder i fremtiden som fikk min oppmerksomhet. Den har altså blitt halvert på noen få år. Jeg har selv opplevd at lederrollen har fått noe mindre status de siste 8-10 årene, men fortsetter denne trenden vil AS Norge ha en nokså stusselig lederpool å hente dyktige ledere fra i fremtiden. Hvorfor har det blitt slik? I følge YPAI er det 3 grunner som primært oppgis som årsaken.
1) Det er for mye ansvar å være leder
2) For tidskrevende og det går ut over "work-life balance"
3) Usikker på om jeg takler stressen som medfølger lederrollen
Men hvorfor er dette årsakene? Jeg tror følgende spiller en rolle.
1. Psykisk uhelse:
Vi lever i en tid da mange i dag strever mentalt. Unge arbeidstakere og studenter har dessverre hatt den største økningen i psykisk uhelse de siste årene. Dette har gitt utslag i både økt sykefravær og grunn til selve sykemeldingen. Da synker naturlig nok både selvtilliten og motivasjonen for å bli leder.
2. Sosiale medier:
På sosiale medier (med unntak av LinkedIn) blir vi kontinuerlig foret med bilder og videoer av mennesker som lever "spennende liv" der reising, mote, shopping, fest og moro dominerer feeden. Det er denne livsstilen som dyrkes i sosiale medier, og jeg tror det påvirker vårt syn på ledelse, men også ansvar for andre ting en av seg selv. Hvor ofte ser vi motsvarende innen ledelse, coaching og utvikling av mennesker eller selskaper?
👍 Å være leder er først og fremst veldig givende. Å se ansatte utvikles og blomstre i rollen sin, ta nye steg eller retninger grunnet din oppfølging er utrolig tilfredsstillende. Alle mennesker er ulike og det vil stadig utfordre din lederstil. Er du åpen for å lære av dine ansatte og menneskene rundt deg, vil du oppleve kontinuerlig utvikling. Erfaringskontoen vil vokse seg stor og din klokskap i møte med andre mennesker vil stadig nå nye nivåer. Selvfølgelig ønsker vi å oppleve dette, men et sted på veien har det gått ut av moten og det må vi gjøre noe med. Det må bli "kult" å være leder igjen😎